Notícia

Nova eina d’autodiagnòstic pel món local sobre les problemàtiques de la baixa densitat

L’exploració de les problemàtiques i factors subjacents a les urbanitzacions de baixa densitat, que des de fa temps analitza el servei d’urbanisme de la GSHUA de la Diputació de Barcelona, ha permès configurar un sistema d'indicadors per avaluar l’estat d’una urbanització: una eina de diagnosi aplicable a qualsevol urbanització. L’eina facilita fer una revisió exhaustiva de l’estat de la urbanització passant per les vuit dimensions (*) del model d’anàlisi i una dimensió addicional que recull el context general, característiques bàsiques de la urbanització analitzada i de la seva governança per part de l’ajuntament.

(*) Les 8 dimensions són: Salut, cura i educació; Mobilitat, Seguretat; Treball i Ingressos, Participació social i política; Habitatge; Entorn Urbà i Entorn Natural.

En total, l’eina conté 133 indicadors, amb respostes predefinides a partir d’un llistat reduït d’opcions, presentat generalment en forma d’escala, que requereix senyalar quin és el valor més probable o aproximat de la urbanització analitzada, d’entre els presentats com a possibles.

Donada la diversitat de temes que aborda l’eina de diagnosi, el procediment adequat per fer l’exercici de diagnosi és que hi intervingui un grup interdisciplinar de tècnics de l’ajuntament. Idealment, un tècnic de l’àmbit del medi ambient, la mobilitat, la seguretat, l’urbanisme, l’habitatge, la participació, el benestar social i la promoció econòmica. Cadascun dels tècnics ha de respondre aquells indicadors que corresponguin més a la seva especialitat i sobre els que tingui informació qualificada. Així mateix, pot contribuir a la resposta d’indicadors que no són de la seva especialitat però sobre els que té alguna informació a aportar. 

L’eina està configurada en un arxiu d'Excel presentat en forma de formulari que calcula de manera automàtica el risc acumulat: és a dir, suma les puntuacions de risc associades a cada opció de resposta. El risc acumulat en cada dimensió queda il·lustrat en un gràfic final de resultat, fent palès en quines dimensions la urbanització analitzada acumula un major percentatge del total de risc possible. D’aquesta forma les puntuacions de risc permeten fer un sumatori de risc per cada dimensió analitzada i un índex global de risc, que pot ser comparat entre urbanitzacions i que permet planificar millor les actuacions que hi cal desenvolupar.

Afegeix un nou comentari