Entrada de blog

Com fer una agenda urbana útil?

Aquesta és la continuació de l'article sobre l'Agenda Urbana de Viladecans. En aquesta ocasió us volem explicar com i per què vam operativitzar l'AUL. 

 

 

Perquè l'AUV tingui un impacte real en canviar la forma de fer planificació urbana de l’Ajuntament de Viladecans, la Junta de Govern local, el juliol de 2022, va aprovar el primer Programa Operatiu de l’Agenda Urbana de Viladecans, un document que principalment, assigna responsabilitats, estableix l’estratègia de desplegament de l’AUV i defineix el seu sistema de seguiment i rendiment de comptes.  

Actualment estem tancant la segona versió del Programa Operatiu perquè a Viladecans revisem anualment la idoneïtat de les accions que estem desplegant. 

Així doncs hem classificat les nostres accions en fases i en grups de treball. 

ESTRATÈGIA DE DESPLEGAMENT

Fases

Així doncs, hem establert 3 Fases de Desplegament coincidint amb els mandats municipals:  

  • Fase 0 (23) : de setembre de 2021 fins a maig de 2023.  
  • Fase 1 (78): de juny de 2023 a maig de 2027 
  • Fase 2 (20): de juny de 2027 a maig de 2030 

Just hem acabat la FASE 0 i acabem d'elaborar el nostre primer informe de seguiment per veure el grau de compliment de l'execució de l'Agenda. 

Entorns de treball o cistelles

També hem establert 3 entorns de treball per implementar les 121 Accions amb les quals comptem en aquesta segona versió del programa operatiu. Per fer-ho, hem tingut en compte l'estructura municipal i la participació d'agents externs de la quádruple hélix. 

  • Accions transversals: Són les assignades al nivell directiu de l'Ajuntament (ja sigui director/a de serveis, cap de departament o cap d’unitat). Les Accions Transversals són accions que necessiten d’un alt component de gestió transversal, i d’un coneixement tècnic expert per ser dutes a terme. Habitualment impliquen a diversos departaments i, de vegades, a persones d'altres institucions que tenen una vinculació directa bé sigui perquè tractin plans supramunicipals o perquè s'hagi d'intervenir a l'espai públic. 
     
  • Accions MIA: Són les assignades a un líder de projecte dins dels comitès de direcció de l’Ajuntament de Viladecans, grups de treball formats per treballadors i treballadores municipals, l'objectiu dels quals és construir el model d’Innovació Pública de l’Ajuntament de Viladecans plantejant i executant de projectes concrets per a la ciutat. Per tant, són accions que han de destacar per incorporar en la seva execució un alt component d’innovació pública. 
     
  • Projectes demostradors de les Missions Viladecans 2030  i Xarxes: han d’integrar la col.laboració i el compromís dels diferents sectors de la quàdruple hèlix (sector privat, centres d'investigació i recerca, ciutadania i sector públic).  

 

EL PLA DE TREBALL

Com a part de les necessitats que vam detectar en el Programa Operatiu de l’Agenda Urbana vam determinar l'adopció d'una metodologia de treball sistematitzada i compartida per al desplegament de cada Acció, que ens permeti una major efectivitat en la gestió del projecte i la seva posterior avaluació. 

Per això vam decidir aplicar la metodologia PM², desenvolupada per la Comissió Europea per ser compartida per tots els organismes i institucions que hi formen part. A més, es tracta d’una metodologia que l’Ajuntament ja havia posat a prova amb l’ecosistema d’innovació municipal i que, per tant, ja coneixíem com treballar.

  • Fase 1. S’estableix un objectiu estratègic per a cada acció, que permeti delimitar concretament la seva aplicació dins la fase temporal definida en aquest Programa operatiu (fase 0, 1 o 2). 
  • Fase 2. S’estableix un objectiu anual per a cada acció. S'entén com a any natural d’execució.
  • Fase 3. S’estableixen els  resultats clau i les accions cabdals per assolir-los. Associats a l’objectiu anual, es detallaran els resultats concrets esperats i les accions/tasques necessàries per aconseguir-los, amb una desagregació temporal assignada segons les necessitats específiques de l’acció. 
  • Fase 4. Els generen els lliurables associats a cada acció.
  • Fase 5. Es defineixen els indicadors corresponents a cada Acció segons la bateria d’indicadors de l’Agenda Urbana Local.

 

H3 Avaluació i Rendiment de comptes 

L’Agenda Urbana, igual que l’estratègia 2030 i els plans sectorials, es monitoren amb un seguit d’indicadors estables en el temps i revisables que permeten mesurar l’impacte de les accions a la ciutat i compararles a nivell municipal i supramunicipal amb altres agendes estatals. T’ho expliquem més detalladament aquí

Aquest monitoratge va de la mà d'un sistema de rendiment de comptes. 

Rendiment de comptes

Una de les característiques de la nova governança impulsada per l’Estratègia Viladecans 2030 és la transparència. D'aquesta manera, el sistema de monitoratge ens permet crear informes i reportar a diferents instàncies per tal d'assegurar que estem complint amb el desplegament de l’Agenda i ser conscient dels problemes i obstacles que ens trobem en aquest recorregut: 

 

  • Mensualment: A nivell interior, el o la líder de cada projecte reporta al Grup motor de l’Agenda Urbana del seu Àmbit municipal: si és una acció transversal o al Comitè de Direcció municipal: si és una acció MIA. 
  • Trimestralment: L’Oficina del Futur prepara un informe d’execució de l’Agenda Urbana Local (pots descarregar aquí la plantilla 03 Rendiment de comptes.xlsx) per al Cercle de seguiment de l’Agenda Urbana. (enllaç a governança).
  • Anualment: presentem un informe de l’execució de l'Agenda a la jornada Viladecans 2030. A més, com a municipi pilot de l’Agenda Urbana Espanyola hem de presentar anualment l’informe FIISE (https://www.aue.gob.es/indicadores-de-seguimiento-y-evaluacion) que ha dissenyat el Ministerio de Transportes, Mobilidad y Agenda Urbana amb l’objectiu de facilitar l’intercanvi de dades entre municipis. 

També presentem el compliment de les accions en una jornada dirigida a ciutadania i públic professional que gira entorn de l’Estratègia 2030. 


 

 


 

 

 

Afegeix un nou comentari