Un dels reptes més importants que hi ha en el desenvolupament d’una estratègia és la manera de fer el seguiment i d’avaluar l’impacte que aquesta estratègia té en l’espai i les persones en les que vol actuar.
En el cas del desplegament de l’Agenda Urbana, succeeix el mateix. Com abordem la mesura del seu impacte en la ciutat i en els seus ciutadans i ciutadanes?.
Us expliquem tot seguit com ho hem fet des de Viladecans.
L’Estratègia Viladecans 2030 està composada per dues estratègies complementàries lligades als dos marcs generals existents, per una banda, la corresponen a les Agendes Globals que neixen de l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i per l’altra la que correspon a les Agendes Urbanes des de l’àmbit local. A la primera li hem dit : “Fem la Viladecans del 2030. Preparem la ciutat del 2050” i a la segona, simplement “Agenda Urbana de Viladecans”. Per simplificar en direm Agenda 2030 i Agenda Urbana.
De l’Agenda 2030 volem destacar que en ella es defineixen els 9 eixos estratègics de ciutat dels quals 3 són transversals i els 25 reptes de ciutat. També es descriuen els instruments amb els que treballarem per aconseguir els reptes plantejats.
Finalment, per entendre tot el marc de forma global, falta un element més: des de l’Observatori de les dades de la Ciutat s’han definit 50 indicadors de qualitat de vida.
Per poder mesurar l’evolució i l’impacte del marc estratègic s’ha definit un conjunt d’indicadors que permetin avaluar el nivell de consecució dels ODS, el grau d’assoliment dels reptes de ciutat, el nivell de qualitat de vida d’acord amb la proposta de l’Observatori i l’avaluació de l’Agenda Urbana.
Quants indicadors hem definit?
- La bateria d’indicadors dels ODS en té 46.
- La bateria d’indicadors dels Reptes de ciutat en té 46.
- La bateria de l’Agenda Urbana en té 57, transformats en 83 pels desdoblaments d’alguns d’ells.
- La bateria de Qualitat de vida en té 50.
El total és de 171 indicadors ja que alguns d’ells són comuns a diverses bateries. Aquests 171 indicadors ens han de permetre avaluar i fer seguiment del desplegament de l’Estratègia Viladecans 2030 i de l’Agenda Urbana i del seu impacte.
Un cop definits els indicadors ens plantegem tant la seva recollida com buscar la manera més apropiada de tenir els indicadors.
Per recollir-los hem creat una xarxa constituïda per 30 tècnics municipals a qui s’ha encarregat la tasca de recollir els indicadors, els hi correspon una mitjana de 6 indicadors a cadascú ( n’hi ha que en tenen fins a 15 i d’altres que només 1 o 2). També tenen assignada la tasca d’actualitzar la plataforma de forma descentralitzada on els indicadors es poden consultar i analitzar.
Per poder treballar amb els indicadors, l’Ajuntament de Viladecans ha adquirit l’ús de la plataforma Midenet de l’empresa PKF-ATTEST https://www.pkf-attest.es/ . Aquesta plataforma és un software privatiu que funciona mitjançant l’adquisició de llicències i que permet no tan sols tenir els indicadors i poder-ne treure informes i quadres de comandament sinó que a més permet donar d’alta les accions de l’Agenda Urbana i relacionar-les amb els seus indicadors de referència per poder fer-ne el seguiment.
Els indicadors s’actualitzen anualment. La primera càrrega corresponent als valors de l’any 2021 es va fer entre juliol i setembre de 2022.
El cicle dels indicadors ve representat per aquesta imatge: