L’Agenda Urbana de Viladecans [AUV] és l’eina de planificació de desenvolupament urbà integral de la ciutat de Viladecans i un dels dos components del marc estratègic de ciutat – Viladecans 2030 aprovat el setembre de 2021 pel Ple municipal. L'AUV replica la metodologia i estructura de l’Agenda Urbana Espanyola, i, conté 10 Objectius Estratègics, 30 objectius específics i 131 accions.
L’Agenda Urbana és una eina vital per a Viladecans pel seu caràcter holístic i transversal. Parteix d’un diagnòstic general de la realitat urbana de Viladecans de l’any 2020 i que aglutina el treball sobre població i el territori, l’economia i la societat, el medi ambient, el canvi climàtic i l'energia, la mobilitat i l’habitatge. Tenint una imatge completa de les necessitats locals i els reptes globals, l’estratègia permet posar en marxa accions que treballen de forma transversal per assolir diverses fites amb un objectiu: millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes.
L'AUL de Viladecans s'impulsa des de l'Oficina del Futur, l'oficina tècnica encarregada de desplegar totes les estratègies municipals vinculades als ODS i les agendes 2030.
EL PUNT DE PARTIDA: UN PROCÉS PARTICIPATIU
Les accions d'aquest pla recullen les principals aportacions que la ciutadania i els agents locals van fer durant el procés participatiu que va tenir lloc durant l'hivern de 2020-2021. En concret, vinculats a l’Agenda un sobre mobilitat, un sobre habitatge i un sobre model de ciutat. En el procés participatiu (que es va fer en conjunt al de l’Estratègia Viladecans 2030) es van prioritzar els Reptes i Accions i es van recollir noves propostes, a través de diferents tipus de participació, com:
- La Plataforma Participa 311 (abans Decidim)
- El Quadern de Debat familiar
- Els webinars (accés a youtube)
- El butlletí de la revista.
- Els tallers per a joves.
Les conclusions es poden llegir al Resum conclusions de la Reflexió Compartida.
Aquestes propostes inicials han servit de base per a la definició posterior de les accions, que s'han analitzat tècnicament entre els responsables municipals per a valorar la seva viabilitat tècnica i econòmica, i la priorització de la seva implementació.
CONTEXT ESTRATÈGIC DE L’AGENDA URBANA DE VILADECANS
A nivell local, l’agenda està alineada amb l'Estratègia Viladecans 2030, el marc estructural de Viladecans, on es dibuixa una nova governança, marca dues missions de ciutat i una xarxa a treballar amb la quàdruple hèlix (que explicarem en detall en el nostre pròxim article sobre el pla operatiu); i s’estableixen els instruments necessaris per a afrontar els reptes transversals de ciutat.
Això és important perquè tant l'AUL com la planificació sectorial de Viladecans acompanyen a l'estratègia o marc general en la consecució dels 25 reptes de ciutat (pàgina 30) que ens hem marcat de cara al 2030.
A més, com en totes les agendes urbanes locals, l’Agenda Urbana de Viladecans dóna resposta als compromisos internacionals adoptats en matèria de desenvolupament pels marcs estratègics urbans supramunicipals.
De fet, el compromís de Viladecans en el canvi de paradigma urbà és tal que la ciutat va ser escollida l’any 2019 com una de les ciutats pilot de l’agenda estatal. És per això que Viladecans ha adoptat i fet seves les 10 línies d'actuació de l’agenda espanyola.
LÍNIES D'ACTUACIÓ
A continuació us expliquem les 10 línies d'actuació de la nostra agenda (compartides amb l’Espanyola)
- Ordenar el territori i fer un ús racional del sòl. Conservar-lo i protegir-lo. Aquí destaca la preservació tant del patrimoni natural com del patrimoni històric de la ciutat, amb diversos estudis d'usos del sòl i plans de protecció com el Pla especial de protecció i catàleg de promoció del patrimoni.
- Evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat existent. Inclou millores en l'accessibilitat dels carrers de Viladecans, la creació d'equipaments de proximitat (la ciutat dels 15 minuts), la reforma d'edificis històrics per a dotar-los de nous usos, la promoció de l'eficiència energètica en edificis, la zona de baixes emissions i la renovació de la flota de vehicles municipals (entre d'altres).
És en aquest context que es crea un hub de construcció sostenible en col·laboració públic-privada, a l'Espai Roca, que inclogui centres de formació especialitzada, laboratoris per a la recerca i l'experimentació en materials, equipaments, tecnologia i serveis i espais i programes de suport a emprenedors i empreses.
- Prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic i millorar la resiliència. Inclou totes aquelles accions vinculades a impulsar el PAESC, així el Pla de renaturalització de la ciutat (al 2030, Viladecans tindrà 30.000 arbres) i la promoció de la companyia energètica local, Vilawatt, amb una aposta per la producció d'energia neta a la ciutat a través de plaques solars en edificis públics i privats i a l'espai públic.
- Fer una gestió sostenible dels recursos i afavorir l’economia circular. Aquest és el punt que impulsa la companyia Vilawatt i la creació de comunitat generadores d'energia i comunitat d'aprenentatge en l'eficiència energètica. També és l'impuls que fomenta el reciclatge a través de noves formes d'economia circular, per exemple, en la compra pública amb caràcter innovador.
- Afavorir la proximitat i mobilitat sostenible. Inclou la recuperació de la línia 3 d'autobús, la implementació d'aparcaments segurs per a vehicles de mobilitat personal i la unió de tota la ciutat amb carrils bicis, incloent l'integrat a la nova C-245.
- Fomentar la cohesió social i buscar l'equitat. En aquest punt posem en marxa els diversos plans vinculats a la igualtat d'oportunitats i de recursos. Destaca l'aposta per la cura de la salut mental de la ciutadania i la creació de xarxes que treballin per acabar amb la solitud.
- Impulsar i fomentar l'economia urbana. L'economia 4.0 i la tecnologia es donen la mà en diverses propostes de digitalització i impuls a la innovació de les empreses locals, especialment vinculant-se al Parc Agrari i a l'IoT. El turisme sostenible prèn rellevància amb la creació del Pla de turisme, amb un enfoc pròxim a la preservació dels espais naturals.
- Garantir l'accés a l'habitatge a través del Pla local de l'habitatge i de plans especials destinat a col·lectius concrets com els joves.
- Liderar i fomentar la innovació digital. Amb aquest objectiu, Viladecans segueix el seu camí cap a la digitalització per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, des de la instal·lació de wifi a tots els carrers de la ciutat o l'ús de sensors que monitoren diversos elements de l'espai públic, passant per l'impuls de l'administració electrònica per facilitar els tràmits municipals i l'accés a les dades de l'observatori per motius de transparència. En aquest sentit, també s'acompanya de la formació de la ciutadania perquè pugui fer servir aquests recursos.
- Millorar els instruments d'intervenció i la governança. Viladecans ha posat en marxa una aposta per oferir una governança compartida i transparent amb la ciutadania, basada en la cocreació.
ELS COMPONENTS DE L'AUL
Així doncs, coneixent el context de l’agenda i la seva vitalitat i capacitat de revisió, els components que formen part de l'agenda Viladecans 2030 són:
- Una estratègia estructurada. Seguint el model de l’Agenda Urbana Espanyola, la nostra agenda s’estructura en 10 objectius estratègics i 30 objectius específics. L’equivalència amb el marc estatal facilita la comparació amb altres agendes locals i la seva capacitat de rèplica com a model pilot per a ciutats intermèdies.
- Un pla d’Acció específic per a Viladecans. 131 accions que han de contribuir tant al compliment dels objectius com als reptes de ciutat. Cada acció té la seva pròpia fitxa en la qual s’especifica, entre d’altres:
- L’ODS de referència
- L’objectiu de l’AUE de referència
- L’eix de Viladecans 2030
- El repte de ciutat al que fa aportacions
- La prioritat
- El tipus d’actuació (governança, planificació, etc.)
- L'horitzó de realització
- Els agents implicats
- Els recursos de finançament
- Un sistema d'indicadors. Aquests indicadors són compartits amb totes les ciutats que impulsen l’AUE per tal de ser comparables entre municipis i agregables a nivell supramunicipal. Us n'expliquem més aquí.
UN DOCUMENT EN CONSTANT REVISIÓ
L’Agenda urbana de Viladecans és un document viu i, per tant, està previst elaborar versions millorades i enriquides a mesura que els diferents actors que participen del seu desplegament es vagin incorporant en el procés de treball.
En aquest sentit, la primera versió de l’Agenda urbana de Viladecans es va aprovar pel ple municipal de setembre de 2021, i la segona al ple municipal de setembre de 2022. Així doncs, s’anirà revisant anualment fins a l’any 2030, que és el fi del seu període de vigència. A més, s’ha operativitzat amb un programa operatiu que en detalla el desplegament i del qual parlarem en el següent article que publicarem al juliol.