Notícia

Resum - Jornades “De Europa al Barrio” a Santa Coloma de Gramenet

Els dies 16 i 17 d’abril, es va celebrar a Santa Coloma de Gramenet,  la jornada presencial “De Europa al Barrio” organitzada per  l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l'Observatori 2030 del Consell Superior de Col·legis d'Arquitectura de España (CSCAE) i Paisaje Transversal, en col·laboració amb el Ministerio de Vivienda y Agenda Urbana i la Diputació de Barcelona.

Dia 16 d’abril: Valors per a construir ciutat. L'aplicació de la Nova Bauhaus Europea en els nostres barris.

El primer dia de les jornades va ser una activitat que va coincidir amb el Festival de la Nova Bauhaus Europea 2024 a Brussel·les. L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; la directora general d'Agenda Urbana i Arquitectura del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana (MIVAU), María Teresa Verdú Martínez; la presidenta del CSCAE, Marta Vall-llossera, i la responsable d'Aliances Estratègiques de la Fundació Habitat3, Natalia Martínez, a més d'experts i experts. 

L'objectiu principal d’aquest primer dia, va ser informar sobre la Nova Bauhaus Europea (NEB), una iniciativa de la Comissió Europea que busca integrar aspectes culturals i creatius en el Pacte Verd Europeu, amb un enfocament en l'estètica, la sostenibilitat i la inclusió per a millorar la vida a les ciutats i pobles. Aquest primer bloc va incloure tres taules de debat centrades en cada un dels valors promoguts per la NEB, a més d'un diàleg sobre la regeneració del Riu Besos i el projecte BESART a Santa Coloma de Gramenet. L’esdeveniment va estar dirigit a institucions i ens locals, així com a professionals de l'arquitectura i l'urbanisme interessats en la implementació local de la NEB.

Taula 1: La Qualitat de la experiència: Salut, Seguretat i Estètica.

Moderada per Elisa Pozo de l'Observatori 2030, es va discutir la integració de la salut, l'art i la sostenibilitat en projectes urbanístics i constructius. Marta Rofin Serrà, de Healthy City Design International, va ressaltar la importància de considerar la salut en totes les fases del disseny urbà, especialment enfocant-se en l'impacte positiu de les àrees verdes en la reducció de l'obesitat. Juan Alberto García, de Cultura a Vena, va destacar el poder transformador de l'art i la cultura en la millora del benestar, detallant com la seva organització porta l'art a entorns sanitaris i regions amb risc de despoblació. Finalment, Àngels Castellarnau, d'Edra Cultura i Natura, va presentar el projecte sostenible de l'Aula de Natura del Falgar de les Franqueses del Vallès, finalista en els Premis ARQUITECTURA 2023, destacant el seu ús de tecnologies renovables i materials locals per promoure la sostenibilitat ambiental.

Taula 2: la importància d' incloure paràmetres de sostenibilitat i circularitat.

Moderada per Carolina Fiallo de la Universitat Politècnica de Barcelona, va abordar la importància de les agendes urbanes locals i la participació comunitària per millorar els barris. Guillem Camprodon del Fab Lab Barcelona (IAAC) va ressaltar la importància de la NEB i els projectes basats en la reutilització de materials i la participació ciutadana. La biòloga Núria Machuca Granero i l'arquitecta Noemí Martínez García del Departament d'Espais Públics de l'Àrea Metropolitana de Barcelona van presentar un projecte de regeneració dels sistemes dunars a les platges del sud de Barcelona, guanyador del Premi NEB, destacant la protecció de la biodiversitat i la mitigació del canvi climàtic.

Taula 3: la inclusió, accessibilitat i assequibilitat.

Moderada per Natalia Martínez de la Fundació Habitat3, va reunir a María Teresa Verdú Martínez del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana (MIVAU), Eulàlia Tugau de Sostre Cívic, i David Juárez de Straddle3. María Teresa Verdú Martínez del MIVAU va destacar la importància de l'habitatge i els reptes socials associats, subratllant els esforços per trobar solucions. Eulàlia Tugau de Sostre Cívic va presentar un model d'habitatge no especulatiu que prioritza la inclusió i la gestió sense ànim de lucre. Juárez de Straddle3 va compartir el cas pràctic dels "Allotjaments Provisionals de Proximitat (APROP)" a Barcelona, que utilitzen contenidors marítims reciclats per a allotjar temporalment veïns desallotjats, reduint la petjada ecològica.

Dia 17 d’abril: A la recerca de l'impacte positiu en ciutats finançament europeu orientat a les persones i plans d'acció que transformen Barris.

L'objectiu del segon dia de la jornada va ser donar conèixer l'impacte de les Agendes Urbanes Locals a les nostres ciutats al voltant de quatre línies temàtiques de treball: finançament, disseny, governança i seguiment. L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; la subdirectora general de Polítiques Urbanes del MIVAU, Sonia Hernández Partal; l'eurodiputat Marcos Ros Sempere i amb la participació de la Diputació de Barcelona.

Sonia Hernàndez Partal del MIVAU, manifesta que és el moment de valorar i identificar noves actuacions realistes, destacant la importància dels indicadors de l'AUL  per a avaluar si es compleixen i avaluar l'impacte. Ressalta el fet que una Agenda Urbana no és una eina de finançament, confirma que l'AUL és una eina de planificació estratègica per estar ben posicionats per a les convocatòries, disposar d'una Agenda Urbana serà una condició habilitant i que els plans d'acció han d'incloure projectes madurs, actuacions identificables que tinguin impacte a les ciutats.

Des de la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats de la Diputació de Barcelona, el Cap del Servei d'Urbanisme, Ferran Barba, va exposar els principals elements del projecte corporatiu Impuls de les Agendes Urbanes Locals, especialment dels tres eixos de suport i desplegament: La definició de les agendes urbanes, a través del suport tècnic a la redacció, la implementació dels seus plans d’acció, mitjançant l’ impuls a la gestió, i el treball en xarxa, teixint aliances i sinergies articulades per la XAUL.

> Presentació

L'esdeveniment va comptar amb la presentació de l'Agenda Urbana de Santa Coloma de Gramenet. El seu Pla d'Acció té com a fites aconseguir una ciutat pròxima, sostenible, resilient, inclusiva, justa, innovadora i atractiva. La exposició de l'Agenda Urbana va ser a càrrec de Xavier Valderrama i Joan Manuel González, representants de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

> Presentació

A continuació es va celebrar una taula rodona amb relació d’opcions de finançament de les agendes urbanes locals: presentació de convocatòries del nou MFP 2021-2027 vinculades principalment a Fons FEDER, amb especial èmfasi en la futura convocatòria de les Estratègies Territorials Integrades (ETI), així com altres convocatòries com ara les Accions Innovadores de la Iniciativa Urbana Europea, o el programa URBACT. Des de Relacions Internacionals, el Cap de la Unitat de Fons i Programes Europeus Gerard Mayol, va presentar la Guia d'Ajuts de la Unió Europea que ofereix la Diputació de Barcelona, suport que facilita l'accés d’informació a oportunitats de convocatòries que impulsin el desenvolupament dels ens locals.

> Presentacions: Gerard Mayol RRII DiBa, Comissió Europea, MFP 2021-2027.

Posteriorment, al voltant de la implementació de les Agendes Urbanes locals, es van configurar quatre grups de treball: Finançament de les Agendes Urbanes Locals, Model de Governança i govern relacional, Disseny i implementació d'actuacions i projectes i Sistemes de seguiment i avaluació, que va comptar amb la participació de diferents representats d’ens locals, es van generar diferents punts de trobades i oportunitat d’intercanvi d’experiències i coneixement.

Per finalitzar les jornades, a la sessió de tarda es va celebrar  l’ESPAI XAUL, una trobada de caràcter pràctic, oberta a totes les ciutats assistents a la jornada, i dinamitzada per consultores expertes. En aquest espai es van abordar dos aspectes rellevants de la implementació de les agendes. D’una banda, es van donar pautes sobre el finançament extern de les actuacions dels plans des de la perspectiva del tècnic municipal que ha de fer front al repte de valorar l’oportunitat de les convocatòries i aplicar, i d’altra, es va treballar i debatre sobre la creació de sistemes de seguiment i proposta d’indicadors per al seguiment de l’execució de les Agendes Urbanes Locals.

Per llegir més informació de l'ESPAI XAUL, consulta aquí.

Afegeix un nou comentari