
L’eina de comunitats disposa de diferents tipus de contingut agrupats en eines:
Durant la definició inicial de la comunitat cal pensar i activar les eines que puguin ser més adequades tenint en compte els objectius i la naturalesa de cada grup. Tot i això, la configuració d’eines disponibles es pot actualitzar en qualsevol moment. Aquesta configuració es fa des de a Configuració > Configuració bàsica > Eines i continguts.
A banda de l’activació dels tipus de contingut més adients, des d’aquesta mateixa pantalla també es decideix si les categories per cada tipus de contingut són necessàries, opcionals o estan inhabilitades, si el contingut requereix moderació del dinamitzador abans de ser publicat i si els continguts d’aquell tipus han d’incloure el botó de compartir a les xarxes socials (només es veuran en continguts d'audiència pública).
Apunts
Tant notícies com entrades de blog es consideren apunts. La distinció entre tots dos tipus de contingut és que una notícia és una comunicació objectiva feta per un emissor amb una certa autoritat informativa, mentre que a les entrades de blog l’autor dóna la seva opinió, comparteix metodologia o exposa experiències concretes amb un to més personal. Com a la majoria de tipus de continguts, als apunts s’hi poden afegir imatges i fitxers adjunts i admeten comentaris. A les entrades de blog, a més de la imatge que s’hi pot afegir, apareix la imatge de l’autor ben visible.
Calendari
El calendari o agenda serveix per difondre activitats d’interès per la comunitat i per cada grup de treball (reunions presencials, congressos, dates de lliuraments...). Els actes poden inclouen un mapa amb la localització de l’activitat.
Per afegir el mapa amb la localització d'una activitat, indiqueu l'adreça al quadre que apareix en blanc a dins del mapa. Als camps "Adreça" i "Població" indiqueu-hi el text que voleu que aparegui a la localització de l'acte. Per últim, el mapa de localització es pot eliminar deixant en blanc els camps "Latitud" i "Longitud" de sota del mapa.
Formularis
Es poden crear dos tipus de contingut a la comunitat que es consideren formularis: les enquestes i els formularis pròpiament dits. Una enquesta és una pregunta que permet conèixer de forma ràpida l’opinió dels usuaris del portal sobre un tema determinat. Els usuaris poden votar una sola vegada i després poden visualitzar els resultats en un gràfic.
Un formulari permet consultar informacions complexes (diverses dades) als membres de la comunitat. Pot ser útil per crear formularis de contacte, d’inscripció a actes, comandes, concursos... Les dades es reben en un correu electrònic i els resultats es poden exportar a un full de càlcul.
L’únic membre que pot crear contingut del tipus formulari és el dinamitzador. Per tant, a la pàgina de creació de nou contingut aquest tipus de contingut només apareixerà als usuaris que tinguin rol dinamitzador.
Important: Per tenir accés als resultats d'un formulari, caldrà que el dinamitzador editi la pestanya "Paràmetres" del formulari que hagi creat i afegeixi el seu nom d'usuari a l'apartat "Administer webform & submissions" > "Usuaris", tal com s'indica a la imatge següent:

Multimèdia
El contingut del tipus multimèdia inclou documents, àlbums d’imatges i vídeo.
Es poden penjar com a documents a la comunitat articles, casos d’èxit i documentació diversa d’interès comú. Els documents poden contenir enregistraments sonors i d’imatge que es reproduiran a la mateixa pàgina. Els documents tenen la vista per carpetes, diferent que la resta de tipus de continguts, per facilitar la localització de la informació a la comunitat:
- Opció 1: Mostra els continguts organitzats per carpetes; cada carpeta correspon a una categoria. Per tant, si fem servir aquesta vista, els documents queden classificats en carpetes per a cada categoria.
- Opció 2: Llista detallada que mostra tots els documents ordenats cronològicament de més a menys recents.
- Opció 3: Llista compacta amb els continguts ordenats cronològicament de més a menys recent, que inclou només la informació mínima de cada peça (títol del contingut, autor i data de publicació).
- Opció 4: Aquesta vista ofereix els continguts agrupats per grups de treball q què l’usuari té accés.
- Opció 5: Vista dels continguts classificats per temes.
Els àlbums d’imatges serveixen per publicar diverses imatges. Cada fotografia pot incorporar un peu de foto i el visitant pot triar la disposició dels àlbums en dues, tres o quatre columnes, com mostrem a la imatge següent.
Per últim, els vídeos es poden penjar com a fitxers adjunts sempre que no superin els 500 Mb de pes, però recomanem incrustar-los al contingut amb un iframe, de manera que es puguin reproduir directament a la pàgina.
Wiki
Un wiki permet crear i editar continguts de manera col·lectiva. Les comunitats l’utilitzen per elaborar documents estratègics i controlar tots els canvis que s’hi introdueixen i per crear materials de consulta per als membres (enciclopèdies, articles, reculls d’enllaços d’interès, etc.). A diferència de la versió anterior, quan es crea un nou grup de treball, ja no es genera automàticament un llibre de wiki amb el nom del nou grup.
Fòrums
Els fòrums són espais de debat àgil i obert per intercanviar opinions, plantejar dubtes i aportar solucions. Les participacions queden organitzades en diferents temes de debat, que alhora s'ubiquen a dins de contenidors.
Els temes de debat només es poden crear si s'assignen a dins d'un contenidor de fòrum. Per tant, abans de crear un tema de debat, cal assegurar que s'han configurat els contenidors de fòrum. Es poden crear des de la pestanya Altres ajustos > Fòrums > Nou contenidor de fòrum. Això només poden fer-ho els usuaris amb rol dinamitzador.
Un contenidor és simplement l’estructura que agrupa diversos fòrums. A dins de cada fòrum s'hi podran veure diferents temes de debat.
L’estructura dels fòrums és lliure, es poden crear tants contenidors i fòrums com es vulgui i decidir quins fòrums són específics de cada grup de treball.
Per als grups de treball, també cal haver creat prèviament contenidors de fòrum per al grup en qüestió perquè s'hi pugui participar.
Agregador de fonts o d’RSS
L’agregador d’RSS és una eina que permet crear un recull de fonts de referència externes (blogs especialitzats, portals, webs institucionals...) per recuperar-ne el contingut via RSS. Es tracta de la sindicació al nostre portal de continguts que s’actualitzen amb freqüència sobre temes d’interès de la comunitat. D’aquesta manera, el que obtenim és una llista de titulars informatius. Clicant a sobre de cada enllaç podem accedir a la informació ampliada a la pàgina de la font d'origen.
L’agregador d’RSS es configura des del tauler d’administració > Configuració > Agregador.
Cal seguir aquests passos:
- Crear categories d’RSS. Es fa des del tauler d’administració > Configuració > Agregador > Categories > Afegeix una categoria.
- Afegir canals d’RSS des del tauler d’administració > Configuració > Agregador > Canals > Afegeix un canal i assignar-los una categoria.
- Executar el servei cron fent-li una crida directa des del navegador (http://nomcomunitat.diba.cat/cron.php) perquè actualitzi els feeds de les fonts. El cron és un mecanisme la funció del qual és comprovar regularment si l’script té tasques pendents per dur a terme.
Cal tenir en compte que les fonts establertes són comunes per a tota la comunitat; és a dir, no es poden segmentar per grups de treball.