El passat 20 de març es va inaugurar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) la exposició “Subúrbia. La construcció del somni americà” per endinsar-nos en l’imaginari de la casa familiar idíl·lica i mostrar com s’ha venut i potenciat aquest estil de vida des de la ficció i la indústria de l’entreteniment. L’exposició es remunta als orígens dels barris residencials a principis del segle XIX, explica com es van desenvolupar massivament als anys cinquanta i repassa el context econòmic, polític i social que en va fer possible la imparable expansió arreu dels Estats Units. L’exposició mostra l’impacte d’aquest model altament insostenible, basat en continus desplaçaments en automòbil, amb exemples d’urbanitzacions al voltant de la demarcació de Barcelona, algunes d’elles amb dèficits urbanístics.
En el marc d'aquesta exposició, a través de diferents debats sobre la “Catalunya suburbana”, s’exploraran les complexitats de les ciutats de baixa densitat al territori català. Amb aquestes jornades es vol posar de manifest les vulnerabilitats i els reptes socials i territorials que suposen aquests teixits en el context actual, necessitats d’una atenció específica i constant per part de les polítiques públiques, així com albirar algunes vies per al seu tractament.
Entre d'altres temes a debatre, el dijous 2 de maig (12h), de forma gratuïta però amb reserva prèvia a l’Espai Mirador del CCCB, s’abordaran els “Dèficits, reptes i tendències d’un model urbanístic consolidat”, en una taula rodona moderada per Josep Bàguena, responsable d'anàlisis i prospectiva territorial a la Diputació de Barcelona, en la que participarà el Servei d'Urbanisme de la GSHUA. Complementàriament, el divendres 3 de maig (15,30h), es tractaran les “Agendes i estratègies per abordar un model suburbà”, en un debat moderat per Francesc Muñoz, geògraf i director de l’Observatori de la Urbanització a la Universitat Autònoma de Barcelona, en el que participarà, Sarai Samper, fundadora del Col·lectiu d'Analistes Socials DCas, autora de diferents estudis encarregats pel Servei d'Urbanisme de la Diputació entorn a la problemàtica, entre ells l'estudi sobre "La problemàtica de la baixa densitat des d'una perspectiva integral" (2022) i actualment en redacció "Les urbanitzacions residencials aïllades de baixa densitat i el seu impacte sobre la salut".
Més informació i programa aquí.