Notícia

Es perllonga el termini d’informació pública del document d’aprovació inicial del PDUM amb impacte sobre algunes UDUs

Com que el PDUM (Pla Director Urbanístic Metropolità) es tracta d’un document d’una complexitat tècnica elevada i amb la voluntat que en resulti un document millor mitjançant les al·legacions, s’ha considerat necessari ampliar el termini d’informació pública, que finalitzava el 30 d’octubre d’enguany, fins al 29 de desembre del 2023, tal com va acordar el Consell Metropolità el 24 d’octubre passat. 

Cal recordar que en aquests moments el document del PDUM aprovat inicialment es troba en la fase d’informació pública i és accessible a la pàgina web de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, així com també en suport paper a la seu d’aquesta Administració a fi que es pugui consultar i s’hi puguin presentar al·legacions.

El document, que s’organitza en dotze volums i una síntesi explicativa, fa referència explícita als paisatges de baixa densitat que s’emplacen principalment a l’Ordal, Collserola i la Serralada de Marina, definint-les com àrees residencials poc denses i sovint disperses que s’escampen sobre els territoris més muntanyosos de la metròpolis. Descriu que es tracta de teixits fortament especialitzats i caracteritzats pel fet de tenir l’habitatge unifamiliar aïllat com a tipologia predominant, amb forta dependència del vehicle privat i un pes poblacional baix (2% del total metropolità) i per als quals es proposen diferents estratègies.

Aquests teixits ofereixen bones condicions de proximitat als espais oberts i major disponibilitat d’espai privat que les àrees més denses i compactes. Per contra, la dispersió i la baixa densitat dificulten la localització dels serveis bàsics en proximitat per a les persones. Per revertir aquesta situació és necessari articular una xarxa d’equipaments bàsics a través del sistema d’urbanitzacions. Aquests sistemes, formats per urbanitzacions disperses connectades a través de la xarxa de carreteres i camins, hauran de mancomunar serveis i oferir una dotació conjunta.

Es proposa l’estratègia d’Intensificar en els teixits residencials de baixa densitat situats en proximitat als centres locals existents, a les microcentralitats i a les actuacions de transformació d’interès metropolità. Concretament, el PDUM proposa la Intensificació en les parcel·les en zones d’edificació aïllada unifamiliar que se situïn a 400 metres dels esmentats centres de referència i que, en funció de la seva edificabilitat, es permeti la construcció de com a mínim 200 metres quadrats de sostre residencial.

També mitjançant aquesta estratègia en els teixits de baixa densitat, especialment en les parcel·les residencials que es troben a cinc minuts caminant de les actuacions de transformació urbanística d’interès metropolità, d’un centre local o d’una futura microcentralitat, s’admetrà l’habitatge bifamiliar (sempre i quan esdevingui habitatge de protecció pública).

Els teixits de baixa densitat residencial no únicament es troben generalment allunyats de les principals infraestructures que suporten transport col·lectiu, sinó que per les seves pròpies característiques s’han vist mancats d’un centre articulador. Així, amb la voluntat de reforçar l’estructura policèntrica d’aquests àmbits, s’aplica l’estratègia Polaritzar, que identifica noves microcentralitats al voltant de les vies estructurants del Pla.

Per a aquests espais de microcentralitat, el PDUM considera desitjable una densitat de 70 habitatges per hectàrea i una mixtura mínima establerta segons l’estratègia d’Equilibrar que permetrà diversificar l’activitat residencial amb altres usos d’activitat i millorar les dotacions. Aquesta capacitat per concentrar en un indret la intensitat física d’aquests teixits permet contenir aquests teixits, excessivament dispersos, i esdevenir un nou factor que contribueix a millorar la compacitat dels teixits.

Complementàriament, el PDUM preveu la desclassificació dels sectors que es considerin inviables segons una sèrie de criteris. Un d’ells és la incompatibilitat amb la legislació urbanística i ambiental, però també els models d’ocupació del sòl que fomenten la dispersió en el territori, la urbanització de terrenys amb pendents elevades, i la inadequació a les estratègies de reducció i contenció de la urbanització dispersa.

Dels 19 sectors que el PDUM proposa desclassificar, 3 afecten a Urbanitzacions amb Dèficits Urbanístics. Mentre que per altres 4 UDUs es proposa passar a sòl no urbanitzable algunes de les seves zones verdes i equipaments. Amb tot, per veure el detall dels àmbits es pot consultar l’Annex de la memòria. “Fitxes d’àmbits afectats o condicionats per la nova proposta del PDUM”.

Afegeix un nou comentari