El passat 18 de juliol de 2023 es va celebrar el Webinar Experiències d'Agendes Urbanes Locals, organitzat per la Xarxa d'Agendes Urbanes Locals (XAUL). Aquesta trobada digital va tenir un doble objectiu: d'una banda, es va fer un balanç de l'activitat recent de la xarxa, presentant també les pròximes iniciatives que es desenvoluparan a partir de setembre. D'altra banda, el webinar va estar enfocat a presentar el desenvolupament i implementació de les Agendes Urbanes Locals de tres dels municipis de la demarcació de Barcelona: Mataró, Granollers i Viladecans.
L'esdeveniment va començar amb unes paraules de benvinguda a càrrec de Ferran Barba, Cap del Servei d'Urbanisme de la Gerència de serveis d'habitatge, urbanisme i activitats (Diputació de Barcelona) que va donar pas a la Marisol Cumare, Tècnica gestora d'aquest servei, qui va fer un repàs per l'actualitat més recent de la XAUL, amb especial èmfasi en l'activitat registrada a través de la Comunitat de Coneixement, i va destacar que la seva plataforma tecnològica és una de les eines de suport al treball col·laboratiu de la XAUL.
Després d'aquestes intervencions es va donar pas al bloc principal de l'acte, que va consistir en una taula rodona amb representants dels Ajuntaments de Mataró, Granollers i Viladecans, la qual va ser moderada per Jon Aguirre Such, soci de Paisatge Transversal (empresa que està realitzant el suport tècnic a la Secretaria de la XAUL).
A manera d'introducció Jon Aguirre va destacar el paper d'aquests tres municipis com a "ambaixadors" de la XAUL, una distinció oberta a la resta d'integrants de la xarxa i amb la qual es vol promoure un paper més proactiu en la dinamització de la XAUL en general, i de la Comunitat de Coneixement en particular. D'aquesta manera es va animar a la resta de participants a fer ús de la Comunitat publicant continguts d'interès vinculats a les seves Agendes Urbanes Locals, tal com ja fessin des de Masquefa fa alguns mesos.
A continuació, es va iniciar una ronda d'intervencions per part dels municipis, les quals van ser dirigides a presentar succintament els continguts de les seves Agendes Urbanes Locals, per a posteriorment desgranar de manera més detallada els diversos aspectes diferencials de cadascuna d'elles.
El torn de paraula el va obrir Mataró, de la mà de Jordi Arderiu i Maria Ramos, Cap i Tècnica del Servei d'Estratègia i Governança respectivament. En la primera part de la presentació, Maria Ramos va explicar tot el procés de participació vinculat a l'elaboració i implementació de l'Agenda Urbana. En la segona, Jordi Arderiu, va exposar l'Observatori d'Indicadors que han establert per al seu seguiment i avaluació. Jordi va mostrar el sistema integral de gestió d'aquest observatori presentant també els models de fitxes de les actuacions i els indicadors associats.
Web Agenda Urbana de Mataró: Enllaç
A continuació, Gemma Roquet, Tècnica de planificació estratègica de l'Ajuntament de Granollers, va intervenir per a mostrar el treball que estan fent en matèria de comunicació vinculada a l'elaboració i implementació de la seva Agenda Urbana. En l'àmbit d'eines comunicatives concretes, va presentar el mapa de projectes disponible en el seu web. Es tracta d'un instrument que permet visibilitzar i identificar de manera senzilla i gràfica els continguts del Pla d'Acció.
Web Agenda Urbana de Granollers: Enllaç
Tot seguit, Sílvia Espín, Tècnica de l'Agenda Viladecans 2030, va fer una presentació general sobre l'Agenda Urbana del seu municipi per a continuació, explicar el sistema d'avaluació i d'indicadors que han establert en el seu Pla d'Acció.
Web Agenda Urbana de Viladecans: Enllaç
Després de les presentacions de la taula rodona, es va moderar un torn de preguntes que van estar principalment focalitzades en els sistemes d'indicadors presentats per Mataró i Viladecans. D'aquesta manera va quedar de manifest la necessitat, per part dels ens locals, d'establir un sistema comú d'indicadors partint del treball que ja s'ha desenvolupat de manera més particular per cadascun d'ells.
Finalitzat l'intercanvi amb els assistents, es va donar pas al tancament de la sessió, en la qual Ferran Barba va presentar les activitats que la XAUL té previstes per a setembre, com és el cas de l'estudi que està des del Servei d'Urbanisme vinculat a la implementació de les AUL. Concretament, va destacar el treball que s'està realitzant sobre la vinculació entre les necessitats dels municipis i l'execució de projectes associats als Plans d'Acció i les línies de suport que ofereix la Diputació de Barcelona a través del catàleg de serveis. Aquest treball està a punt de finalitzar-se i es presentarà al setembre, per la qual cosa us recomanem que estigueu al corrent de les comunicacions de la XAUL durant aquest mes.
Amb aquesta intervenció es va concloure l'acte, servint de tancament trimestral de les activitats de la XAUL.
Així doncs, ens agradaria finalitzar aquest resum desitjant un bon estiu i unes bones vacances. Tornem al setembre!
A continuació podeu accedir al vídeo i les presentacions.
També hem preparat en el Fòrum de la Comunitat un tema de debat dedicat a un dels aspectes esmentats al final de la sessió: les dubtes sobre la justificació dels projectes pilot del MITMA. Us animem a publicar els vostres preguntes sobre aquest tema i al fet que respongueu aquelles plantejades per uns altres Ens Locals.