Notícia

Resum de la Jornada de Treball XAUL a Masquefa

El passat 13 de desembre de 2022, el municipi de Masquefa va acollir la segona Jornada de Treball presencial de la Xarxa de les Agendes Locals (XAUL), destinada a l'intercanvi d'experiències i aprenentatges dels processos d'elaboració de les Agendes Urbanes Locals dels ens locals que la integren.

La jornada va tenir un enfocament tant expositiu, amb la revisió de bones pràctiques, eines i instruments de treball dirigits a l'elaboració d'Agendes Urbanes Locals, com pràctic, a través dels Grups de Treball per a afavorir l'intercanvi d'aprenentatges entre municipis.

OBJECTIUS

  • Presentar i difondre els resultats de les Agendes Urbanes Locals desenvolupades pels municipis de la XAUL.
  • Intercanviar coneixements i aprenentatges entre els Ens Locals participants en la XAUL.
  • Conèixer altres bones pràctiques i agendes urbanes locals de petits i mitjans municipis
  • Realitzar sessions dels grups de treball i altres activitats vinculades a la XAUL.
  • Presentar documents i continguts d'interès generats en el marc del Projecte Transformador "Impuls de les agendes urbanes locals”.
  • Implicar els municipis en la dinamització de la Comunitat Virtual.

PARTICIPANTS

Diputació de Barcelona: Ferran Barba, Cap de Servei d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona; Pilar Cervantes, Responsable de Millora Urbana del Servei d’Urbanisme.

Ajuntament de Masquefa: Xavier Boquete, Alcalde de Masquefa, i Daniel Gutiérrez, Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Masquefa.

Personal tècnic d'altres ens participants en la XAUL: L’Hospitalet de Llobregat, El Prat de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Vallirana, Torrelles de Llobregat, La Llagosta, Santa Susanna, Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí), Sant Cugat del Vallès, Martorell, Canet de Mar, Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, Terrassa, Santa Coloma de Gramanet, Mataró, Granollers, Esplugues de Llobregat i Esparreguera.

Altres participants: Jon Aguirre, Uxue Jauregi, Pablo Muñoz, Sonia Ortega i Landa Hernández, de Paisaje Transversal (suport de la Secretaria Tècnica de la XAUL); Oriol Biosca, de MCRIT (Assistència Tècnica AUL Conca d’Òdena).

DESENVOLUPAMENT DE LA JORNADA EN PLENARI

La jornada va començar amb una benvinguda institucional per part d'en Xavier Boquete, Alcalde de Masquefa, i en Ferran Barba, Cap de Servei d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona.

Posteriorment, en Daniel Gutiérrez, Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Masquefa, va oferir un resum del procés d'elaboració de l'Agenda Urbana Local de Masquefa. Després de parlar dels diferents documents estratègics previs a l'AUL que s'havien desenvolupat a Masquefa abans de l'AUL, va exposar com l'AUL pot ser un instrument útil tant per a grans ciutats com per a petits municipis, ja que, a més de facilitar dissenyar i fer realitat un futur més sostenible, resilient i amable, permet als municipis ser sobirans —prendre les seves pròpies decisions des de la participació ciutadana— d'aquest futur.

> Aquí pot veure's el document presentat per Daniel Gutiérrez.

Després d'aquesta presentació, en Jon Aguirre Such, de Paisaje Transversal, va moderar un col·loqui centrat en l'elaboració d'Agendes Urbanes Locals en els petits i mitjans municipis i al qual participar en Lluís Llovet, Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Canet de Mar, l'Oriol Biosca, de MCRIT (Assistència Tècnica AUL Conca d’Òdena) i en Daniel Gutiérrez, Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Masquefa. El col·loqui va tenir tres parts, una primera, de caràcter general i amb preguntes dirigides a tots els participants; una segona, amb qüestions particulars per ponent, i una tercera, també de caràcter general.



La primera part va estar enfocada a compartir aprenentatges i errors del procés d'elaboració d'una Agenda Urbana Local i que el públic assistent pogués tenir en compte de cara al seu treball en el futur. A més, se'ls va demanar als ponents donar 2 o 3 claus fonamentals per a elaborar una bona AUL.

La segona part del col·loqui es va centrar en aspectes particulars de cada Agenda Urbana Local: Masquefa va relatar el procés de participació (pots veure una descripció del mateix aquí); Canet de Mar parlo de com han vinculat el procés d'elaboració de la seva AUL amb el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal ja existent en el municipi, explicant com s'han relacionat i retroalimentat tots dos processos, i des de la Conca d’Òdena van detallar les particularitats d'una AUL amb un enfocament més territorial que aglutina a diferents municipis.

L'última part es va dedicar als processos d'implementació de les AUL, detallant quines són les principals necessitats a les quals s'enfronten. El debat es va tancar amb alguns consells generals per a aquells municipis que començaran o estan començant ara a elaborar les seves AUL.

Després del debat, la Pilar Cervantes, del Servei d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona, va exposar diverses eines i documents que s'han desenvolupat des de la Diputació de Barcelona per a ajudar els municipis a avançar en l'elaboració de la seva AUL.

Es van presentar quatre documents:

  1. Proposta metodològica de processos participatius vinculats a les Agendes Urbanes Locals, que busca oferir una metodologia per a la planificació i execució de la Participació dels agents del territori en la redacció i en la implementació de les AUL.
  2. Manual per a l’elaboració de l’estratègia de comunicació d’una Agenda Urbana Local, que ofereix eines als per definir una estratègia de comunicació efectiva des del disseny a la implementació.
  3. Recursos corporatius i correspondència amb els plans d’acció de les Agendes Urbanes Locals. Identificació, diagnosi i proposta, que faciliten i impulsen la implementació de les AUL.
  4. Metodologia de seguiment de la implementació de les Agendes Urbanes Locals i definició de l’Observatori de la XAUL,
    que té dos objectius: dotar als ens locals de metodologia i eines per al seguiment de la implementació d'una Agenda Urbana Local, i monitoritzar la implementació de les agendes al territori de la demarcació. 

> Revisa aquí la presentació de Pilar Cervantes.

La sessió en plenari va tancar amb una breu presentació de les dinàmiques que es desenvoluparien en les taules de treball entre municipis.

GRUPS DE TREBALL

Després de les sessions de plenari, es van desenvolupar tres grups de treball, una per cada grup existent en la XAUL en aquell moment.

Els integrants de cada grup van ser:

Grup de treball Metodologia i suport de la Diputació de Barcelona en l’elaboració de les Agendes Urbanes Locals: L’Hospitalet de Llobregat, El Prat de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Vallirana, Torrelles de Llobregat, La Llagosta i Santa Susanna. 

Grup de treball Participació i Comunicació en les Agendes Urbanes Locals: Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí), Sant Cugat del Vallès, Martorell, Canet de Mar i Masquefa. 

Grup de treball Seguiment i Avaluació de les Agendes Urbanes Locals: Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Mataró, Granollers, Esplugues de Llobregat i Esparreguera.

En el primer dels grups de treball es va realitzar una presentació sobre com elaborar una Agenda Urbana Local pas a pas, basant-se en la metodologia de la Diputació de Barcelona i en l'experiència de Paisaje Transversal en la matèria. A més de les fases, eines i conceptes, es van aportar algunes claus importants i es van resoldre dubtes per part dels Ens Locals.

> Revisa la presentació realitzada en el Grup de Treball 1.

En el segon grup de treball es van treballar les problemàtiques i els assoliments dels processos de participació i comunicació en l'elaboració de les AUL, des de dos àmbits: primer, des de la descripció d'una problemàtica vinculada a la participació o la comunicació que hagin afrontat durant el procés de l'AUL, explicant també com la van abordar; segon, descrivint un aprenentatge vinculat al mateix procés.

> Revisa la presentació realitzada en el Grup de Treball 2.

En l'últim grup es van treballar tant les problemàtiques com aprenentatges apareguts durant el procés d'implementació i seguiment de l'Agenda Urbana Local que cada municipi participant es troba desenvolupant. La intenció era exposar i sistematitzar el model d'implementació i seguiment que ha definit cadascun dels ens locals.

> Revisa la presentació realitzada en el Grup de Treball 3.

La jornada es va tancar amb una presentació de les possibilitats que ofereix per als municipis la Comunitat del Coneixement i amb una posada en comú de les idees aparegudes durant la jornada.

Aviat compartirem l'informe de la jornada.

Afegeix un nou comentari