-
El premi està obert a ciutats d'arreu del món que puguin ser susceptibles de ser reconegudes com a pioneres en el desenvolupament de polítiques que hagin adoptat i assimilat de forma transversal i específica els continguts relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la Nova Agenda Urbana (NAU) des de l'any 2016.
-
La candidatura es pot presentar en quatre àmbits diferents relatius que, en aquesta ocasió, són l'habitatge accessible, al paper de la joventut en la dinamització de les comunitats locals, el desenvolupament innovador dels espais urbans i el desenvolupament d'aquests en clau de resiliència climàtica i de baix carboni.
-
Els municipis que postulin al premi seran avaluats segons els criteris d'impacte, sostenibilitat, innovació i adaptabilitat i podran presentar les seves candidatures fins al 15 de juny de 2024.
Amb el lema Construir un Futur Urbà Sostenible per a Tothom, ONU-Hàbitat ha llançat la segona convocatòria del Premi Mundial per al Desenvolupament Sostenible en Ciutats (Premi de Xangai) per tal de reconèixer la tasca realitzada per aquells municipis respecte a l'aplicació de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides en les seves polítiques locals i en la configuració de fulls de ruta que hagin comportat l'adopció i assimilació de forma transversal i específica els continguts relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la Nova Agenda Urbana (NAU) des de l'any 2016.
D'aquesta manera, i comptant amb el precedent de l'exitosa primera convocatòria, la qual va culminar amb la corresponent cerimònia de lliurament del Premi el 28 d'octubre de 2023, aquest organisme internacional, juntament amb el Govern Municipal de Xangai, han apostat per una segona convocatòria convidant a tots els pobles i ciutats del món a participar activament i presentar propostes que demostrin el seu lideratge i paper en la transformació urbana local.
La implementació d'estratègies vinculades als ODS i a la NAU està sent clau en el desenvolupament dels territoris i així es vol reconèixer des del Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans, agència clau de l'ONU. Amb aquest tipus d'iniciatives que distingeixen les bones pràctiques en el desenvolupament sostenible de pobles i ciutats es busca promoure el canvi transformador dels assentaments a través del coneixement, el debat, el consens, la col·laboració i l'assessorament. Igualment, és un mecanisme perquè organitzacions civils, institucionals i econòmiques comparteixin espais de treball on els esforços i èxits dels governs locals són celebrats i compartits.
De nou, seran cinc les candidatures escollides com a guanyadores, havent-hi un jurat internacional escollit específicament que analitzarà cada cas presentat d'acord amb criteris d'impacte, sostenibilitat, innovació i adaptabilitat en els aspectes socials, econòmics i ambientals.
Les millors pràctiques i encerts de les ciutats guanyadores seran documentades en la base de dades de la plataforma de la Nova Agenda Urbana i en l'informe anual del Manual de Xangai, rebent a més una invitació a esdeveniments internacionals com el Dia Mundial de les Ciutats o el Fòrum Urbà Mundial per intercanviar coneixements, atraure inversions i estimular el desenvolupament econòmic local.
S'han previst fins a quatre àrees temàtiques específiques en les quals enquadrar les candidatures, juntament amb els seus respectius àmbits de treball. Aquests corresponen a:
- Àrea 1: Habitatge de qualitat i segura per a necessitats diversificades, on s'ha pogut buscar millorar les condicions d'habitatge dels residents i proporcionar habitatges adequats que siguin assequibles, dissenyar i construir habitatges flexibles i adaptables per a joves, advocar per dissenys d'habitatges sostenibles i desenvolupar sistemes de normes de disseny d'habitatges corresponents i establir un sistema integral de lloguer/venda per garantir drets d'habitatge iguals per a tothom.
- Àrea 2: Joventut liderant comunitats vibrants, on s'ha pogut buscar potenciar el paper líder dels joves per proposar idees, planificar, dissenyar i construir espais públics comunitaris flexibles i diversos per allotjar diferents activitats i necessitats, proporcionar infraestructura comunitària amigable per a totes les edats, proporcionar espais per a emprenedors a les comunitats a través del disseny urbà i activitats culturals i proporcionar serveis comunitaris i sistemes de resposta a emergències a través de la tecnologia i el desenvolupament institucional.
- Àrea 3: Desenvolupament innovador per a la prosperitat urbana, on s'ha pogut buscar donar suport a la transició gradual de les economies urbanes de sectors d'alt valor agregat a sectors d'alta productivitat, millorar les polítiques financeres i fiscals, mobilitzant recursos de tots els canals per garantir les necessitats de finançament per a la planificació urbana sostenible i la renovació urbana, proporcionar espai i facilitats adequades per donar suport a l'ocupació flexible, fomentar el paper significatiu dels joves, les noves tecnologies, la nova economia i altres factors de la nova generació i fomentar l'aplicació de tecnologies digitals per construir ciutats intel·ligents, millorar les capacitats de governança urbana i utilitzar noves tecnologies per servir a la justícia social i reduir la bretxa digital.
- Àrea 4: Desenvolupament urbà baix en carboni i resilient al clima, on s'ha pogut buscar adoptar solucions basades en la natura per construir ciutats i assentaments que mitiguin i s'adaptin al canvi climàtic, promoure edificis verds i transport ecològic, fomentar l'ús de recursos renovables i reduir el consum d'energia en edificis, transport i altres sectors, conservar els recursos hídrics, mantenir els ecosistemes aquàtics regionals i millorar la capacitat de control d'inundacions i drenatge urbà, aplicar tecnologies de monitoratge de riscos de desastres i protegir els grups vulnerables i augmentar la seva resiliència davant els impactes.
Amb tot, aquest premi és una gran oportunitat per a aquells territoris que estan treballant en el marc de les Agendes Urbanes locals, ja que la seva estructuració correspon en gran part a disposicions estratègiques provinents de l'Agenda 2030 i de la NAU. Les candidatures es podran presentar fins al 15 de juny de 2024.
Consulteu condicions de participació aquí
Podreu trobar més informació de la convocatòria en aquest enllaç.