El dia 18 de maig, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), en col·laboració amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), va celebrar un taller sobre l'Agenda Urbana en Diputacions, Cabildos i Consells Insulars. La sessió va ser conduïda per Sonia Hernández, Subdirectora Adjunta de Polítiques Urbanes del MITMA, i va comptar amb la presència de diversos ens de caràcter supramunicipal que van exposar detalls sobre quin és el seu paper en el desenvolupament de l'Agenda Urbana en l'àmbit local a partir de les seves pròpies experiències i aprenentatges marcats per diferents eixos:
- La capacitat de Diputacions, Cabildos i Consells per a transmetre la importància de la planificació estratègica en pobles petits i àrees rurals.
- L'adaptació de l’Agenda Urbana Española (AUE) a les realitats de cada territori, establint prioritats i determinant on tenen capacitat d'incidir les Diputacions, Cabildos i Consells.
- La connexió entre Agenda Urbana i Agenda Rural.
- La importància de la visió estratègica i els instruments de governança territorial per a garantir la continuïtat de la implementació de l'agenda urbana local.
- La identificació d'àrees funcionals, és a dir, aquells territoris on existeix una realitat cultural, territorial i/o econòmica on es deixen abordar problemàtiques de caràcter comú.
- La confluència de les àrees metropolitanes.
- La importància de les Agendes Urbanes en l'àmbit territorial per a definir un millor marc de finançament en pobles petits, especialment amb els Fons Estructurals de la UE (més informació).
La primera part del debat va comptar amb la participació de la Diputació de Palència, amb una Agenda Urbana de caràcter rural i vinculada en la seva metodologia al repte demogràfic; la Diputació de Pontevedra, l'Agenda de la qual estableix un mètode de governança que secunda a través d'una diversitat de programes a pobles petits en el desenvolupament de la planificació integral; la Diputació de Segòvia, que ha definit una Agenda Urbana que ajusta els 10 Objectius Estratègics de l’AUE a la seva realitat rural, i el Consell Insular de Menorca, que alinea la seva Agenda amb altres accions i plans com el Pla de Reserva de la Biosfera.
Després d'aquesta primera ronda de presentacions, Ferran Barba, Cap de Servei d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona (DIBA), va exposar detalladament el desenvolupament realitzat amb el Projecte Impuls de les Agendes Urbanes Locals. Amb aquest, més que definir una agenda urbana a escala supramunicipal, la DIBA cerca promoure i impulsar des de la col·laboració, que Ens Locals o Ens Supralocals de la província puguin elaborar la seva Agenda Urbana. Alguns aspectes destacables són:
- La creació de la Xarxa de les Agendes Urbanes Locals (XAUL), que permet establir un marc de cooperació entre ens locals, ens de caràcter supramunicipal i altres institucions a partir de tres objectius principals: intercanvi, capacitació i seguiment.
- La Comunitat de Coneixement, la plataforma web que dona cobertura a la XAUL.
- Els grups de treball, que organitzen de manera temporal la Xarxa de manera sectorial i permeten establir aquestes col·laboracions sobre àmbits particulars en el procés d'elaboració d'Agendes Urbanes.
- El Fòrum de les Agendes Urbanes Locals.
- El visor de la XAUL, encara en desenvolupament, que visibilitza i avalua el desenvolupament del projecte transformador en l'àmbit de la demarcació.
La sessió va continuar amb una segona ronda d'intervencions. Van participar la Diputació de Granada, de la qual es va destacar la col·laboració amb les universitats en el desenvolupament de la seva Agenda Urbana; la Diputació de Cadis, que usa l’Agenda Urbana per a definir un projecte pilot que aborda els reptes comuns en la seva àrea funcional; la Diputació de Càceres, que va destacar els processos de participació entorn de diversos temes en una aposta per la identitat de pobles i ciutats; la Diputació de Huelva, que va destacar el seu caràcter transfronterer amb Portugal, i la Diputació de Sòria, amb una Agenda Urbana centrada en la despoblació a través de la creació de l'Oficina d'Innovació contra la Despoblació.
La jornada va concloure amb la intervenció Sonia Hernández que va apuntar diversos aspectes i intencions: traslladar els aprenentatges i estructura de la Xarxa de les Agendes Urbanes de la Diputació en l'àmbit nacional, l'anunci que Granada acollirà del 16 al 20 d'octubre les reunions del segon Fòrum Urbà d'Espanya i per a determinar amb exactitud quines són les necessitats de Diputacions, Cabildos i Consells en els seus territoris des de l'adequació als 10 objectius estratègics de l'AUE.