L’esdeveniment es consolida com a referència per a les Agendes Urbanes de l’Estat i espai obert i permanent de diàleg al voltant dels principals reptes urbans.
Els dies 16 i 17 d’octubre Granada va acollir la segona edició del Foro Urbano de España, organitzat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en col·laboració amb l’Ajuntament, la Diputació i la Universitat de Granada, la FEMP i ONU-Habitat.
L’esdeveniment es va centrar en aquesta ocasió en la implementació de l’Agenda Urbana Espanyola i els seus Plans d’Acció Locals, com a eixos del desenvolupament sostenible, estratègic i integrat del territori.
Amb l’objectiu de compartir aprenentatges, intercanviar idees i bones pràctiques i reflexionar sobre qüestions cabdals en el procés d’implementació dels plans, el Foro, concebut com a plataforma multinivell, va comptar amb la participació dels diferents actors del territori: ciutats, comunitats autònomes, diferents àmbits de govern, societat civil i acadèmia.
Una vintena de sessions van tractar els aspectes més importants del procés d’implementació de l’Agenda Urbana: la governança multinivell, el repte demogràfic, la relació de les agendes amb el planejament urbanístic i territorial, el finançament dels projectes, la regeneració urbana, i altres temes essencials de desenvolupament urbà sostenible.
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, va participar a la taula rodona ‘Los Planes de Acción Local de la AUE y la Gobernanza’, destacant en la seva intervenció la tasca de la corporació en la implementació de les Agendes Urbanes als municipis, així com la iniciativa de la XAUL (Xarxa de les Agendes Urbanes Locals), espai facilitador d’intercanvi, coordinació i construcció col·lectiva per donar respostes a reptes comuns dels municipis.
La Diputació de Barcelona ja va expressar el seu compromís institucional amb l’Agenda 2030 de Nacions Unides i ha esdevingut durant el mandat 2019-2023 un dels primers governs locals en integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, els ODS, a la seva estratègia de govern, que inclou una sèrie de polítiques locals innovadores centrades en la sostenibilitat social, econòmica i ambiental. El projecte corporatiu Impuls de les Agendes Urbanes Locals es desplega des de 2020 amb aquests objectius, donant suport als municipis per al desplegament de l’Agenda Urbana al territori.