Viladecans (22 d’octubre del 2024). – La segona edició de la Jornada Viladecans 2030, sota el títol "Ciutats Intermèdies, Ciutats Necessàries", que es va celebrar el dia 15 d’octubre, en Atrium Viladecans, va reunir experts, representants municipals i actors clau en la planificació urbana per a reflexionar sobre el paper central de les ciutats intermèdies en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i els desafiaments de l'Agenda 2030. La jornada va servir per consolidar la idea que les ciutats intermèdies són actors imprescindibles per construir un futur més just, sostenible i resilient, consolidant Viladecans com un espai de referència en el diàleg sobre la sostenibilitat urbana.
L'alcaldessa Olga Morales va destacar el paper fonamental que les ciutats intermèdies en la construcció d'un futur més sostenible i inclusiu per a totes. “Viladecans es construeix sobre les relacions pròximes, l'esperit de col·laboració, i el desig de dissenyar futurs carregats de propòsits que millorin la vida de totes les persones”.
Mar Santamaría, arquitecta urbanista i cofundadora de 300.000 Km/s, va oferir la conferència inaugural sota el lema "Siguem ciutats necessàries!", en la qual va subratllar la importància de visualitzar els futurs de manera conjunta per a gestionar la transformació de les ciutats intermèdies. “Les ciutats intermèdies estan en el focus de la transformació. El seu futur depèn de la nostra col·laboració en xarxa” va dir.
La jornada es va estructurar en tres itineraris temàtics
La primera sessió, “l'Agenda 2030: en fem una eina de comunicació per a la innovació”, organitzada en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, va explorar com comunicar eficaçment els ODS des de l’administració local. La taula rodona va comptar amb Mònica Pagès Correcher, responsable de comunicació del Servei d'Agenda 2030 de la Diputació de Barcelona; Beatriz García-Moncó Piñeiro, responsable de l'Agenda Urbana 2030 de l'Ajuntament de Vitòria-Gasteiz; Jordi Ferrer Fontanet, cap de comunicació i Ricard Valls González, tècnic de Planificació i Organització de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, i Montserrat Sanahuja Rubí, cap del Servei de Comunicació Corporativa de l'Ajuntament de Viladecans.
El segon itinerari temàtic, sota el títol “Governar en comú: plantegem les claus de la governança per a ciutats intermèdies”, va ser coorganitzat amb el Ministeri d'Habitatge i Paisaje Transversal. Es van abordar els reptes de la governança urbana des d'una perspectiva integral. Van intervenir Sonia Hernández Partal; subdirectora general de polítiques urbanes del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana (MIVAU); Itziar González Virós, arquitecta i urbanista especialitzada en cooperació ciutadana i arquitectura social; Uxua Domblas Ibáñez, directora de l'Àrea de Govern estratègic, Urbanisme, Habitatge i Agenda 2030 de l'Ajuntament de Pamplona, i Richard Calle, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Viladecans, delegat per al Marc Estratègic Viladecans 2030.
En col·laboració amb experts en prospectiva urbana, el tercer itinerari, “Carrers del Demà: pensem els carrers del futur a les ciutats intermèdies”, es va centrar en com projectar tendències per a dissenyar els carrers del demà. Elisabet Roselló, fundadora de Postfuturear; Jan Ferrer i Picó, fundador de l’Institut pel Futur; Mar Cañizares, assessora a l'Oficina Nacional de Prospectiva i Estratègia de la Presidència del Govern d'Espanya, i Marina Jarque Fernández, responsable de l'Oficina del Futur de la Ciutat – Viladecans 2030. A la sessió de treball, els participants van explorar les tendències clau que definiran el futur de l'espai públic.
Després de cada sessió, els assistents van participar en tallers pràctics, dissenyats per aprofundir en els temes tractats i generar propostes concretes des de l'experiència personal a cadascuna de les seves empreses o institucions.
L'esdeveniment va concloure amb un acte de cloenda a càrrec de Richard Calle Martínez, primer tinent d'alcalde de Viladecans, que va reafirmar el compromís del municipi amb els ODS i l'Agenda 2030. “Aquesta jornada reforça la importància de fer partícip la ciutadania per traçar les estratègies de les nostres ciutats intermèdies” va apuntar Calle.
Per a més informació: