
Exposició dels resultats de procés participatiu al voltant de l’Agenda 2030 de Mataró.
L’Ajuntament de Mataró acosta als instituts i espais joves de la ciutat el procés participatiu Mataró Agenda Urbana 2030.
Durant tot el mes de desembre uns 100 adolescents i joves estudiants de secundària de diferents instituts així com adolescents i joves de diversos Espais Joves de la ciutat han participat, convidats per l’Ajuntament, en tallers de sensibilització on s’ha pogut recollir les seves opinions i la seva mirada sota el lema “Decidim avui la ciutat de demà”. En aquests tallers, i a partir de diferents dinàmiques participatives, s’ha reflexionat al voltant de 3 eixos relacionats amb les temàtiques prioritzades des de l’Agenda Urbana Mataró 2030: Mataró com a ciutat saludable; com a ciutat inclusiva; i com a ciutat resilient amb el canvi climàtic.
De tot el contingut generat ha sorgit un treball artístic que estarà exposant per diferents espais municipals de la ciutat. L’exposició la conformen una sèrie de siluetes, que són una adaptació del format original de creació dels i les adolescents i, simbolitzen la seva mirada sobre la ciutat del futur recollint les seves pors, els seus somnis i també les seves propostes d’accions o idees per tal que la ciutat que somnien sigui possible al 2030.
Pel que fa a les pors els joves han posat sobre la taula l’augment de la violència i de la discriminació per raons de gènere, origen i orientació sexual, l’extinció d’espècies animals i vegetals, la manca d’espais verds, la inseguretat o la falta d’hospitals i centres mèdics. Els joves han expressat com a somnis per al Mataró del futur disposar de més espais participatius, viure en una ciutat on la diversitat sigui motiu d’orgull, on es respecti la natura, i que Mataró sigui una ciutat tecnològica i saludable entre d’altres. Finalment per aconseguir arribar a la ciutat que desitgen que sigui una realitat al 2030 proposen diferents accions com ara apostar pels productes de proximitat, fomentar l’ús dels vehicles elèctrics i el transport públic, incentivar l’energia solar, fer la ciutat més accessible per a les persones amb dificultats de mobilitat i tenir cura de la vegetació que hi ha a la ciutat entre moltes altres accions.
Durant l’any 2022 es van proposar diferents espais participatius com fòrums, debats o tallers per a recollir l’opinió de diferents col·lectius i agents del territori per definir quins eren els reptes de la nostra ciutat de cara al 2030 i marcar un full de ruta que s’ha concretat en un pla d’Acció.
Durant el 2023 està previst continuar amb debats i diverses activitats de sensibilització i divulgació amb relació al Mataró Agenda Urbana 2030.
L'exposició circularà per diferents espais de la ciutat:
Centre Cívic Espai Gatassa, del 17 al 24 d’abril, c/Josep Montserrat Cuadrada, 1. Mataró.
Biblioteca Pompeu Fabra, del 25 abril al 13 de maig, Plaça Occitània, s/n. Mataró.
Biblioteca Popular, del 15 de maig al 5 de juny, c/d'En Palau, 18. Mataró.
Biblioteca Antoni Comas, del 7 de juny al 20 de juny, c/ d'Enric Prat de la Riba, 110. Mataró.
Espai Mataró Connecta, del 21 de juny al 14 de juliol, Plaça de la Muralla, 21. Mataró.