En les últimes dècades hem assistit a una sorprenent expansió de l'urbà, en paral·lel a una transició cap a societats més polièdriques, donant, com a resultat, nous sistemes complexos de ciutats i societats, i a una creixent demanda ciutadana d'implicació en el disseny i la gestió del seu entorn.
En aquest nou context, els instruments de planificació han d'evolucionar per a adaptar-se i reinventar-se. Seguint aquesta senda, Europa fa temps que assaja nous mètodes de treball que integrin els conceptes mediambientals, econòmics, socials i participatius, en una visió més oberta i holística del desenvolupament urbà, la qual cosa coneixem com a planificació urbana integral (PUI), i que és adaptat per les principals agendes globals, Agenda 2030 i Nova Agenda Urbana.
La publicació, basada en l'experiència dels principals programes de desenvolupament sostenible europeus, URBACT, UIA i EDUSI, i en el coneixement propi dels autors, és una caixa d'eines i bones pràctiques per a canviar el «com fem les coses», i ajudar a les institucions en la implementació de la planificació urbana integral.