La ciutat de Barcelona va acollir el 18 de juliol la primera edició del Fòrum de les Agendes Urbanes Locals. L'esdeveniment, organitzat per la Diputació de Barcelona, va ser un punt de trobada on compartir i posar en valor el treball que estan realitzant diferents municipis barcelonins en l'àmbit de l'Agenda Urbana.
La periodista Milagros Pérez Oliva, va ser l’encarregada de conduir l’acte. La jornada va començar amb la salutació institucional de la Ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Shánchez, que va insistir una vegada més en el compromís del Ministeri amb l’Agenda Urbana i va lloar la bona feina que estan realitzant les ciutats adjudicatàries de fons per al desenvolupament i implementació del projecte.
Seguidament va prendre la paraula Carmela Fortuny, vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, agraint l’assistència de totes les persones que es van apropar al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona. Va subratllar la importància de l’Agenda Urbana per al futur de les ciutats i especialment de la demarcació de Barcelona.
La jornada va continuar amb el panell “Una visió global per a l’acció local”, sobre diferents perspectives de l'Agenda Urbana. El panell es va desplegar en 4 temes principals i la participació de diverses personalitats: La nova Agenda Urbana de l’ONU amb Carmen Sánchez-Miranda, directora de l'Oficina ONU-Hàbitat a Espanya; l’Agenda Urbana espanyola, a càrrec d’ Ángela de la Cruz, subdirectora general de Polítiques Urbanes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; Agenda dels pobles i les ciutats de Catalunya 2050 amb Maria Galindo, directora general de Nació Digital i Agenda Urbana de la Generalitat de Catalunya; i Impuls de les Agendes Urbanes Locals des de la Diputació de Barcelona a càrrec de Pere Pons, president delegat de l'Àrea d'Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.
Després de la pausa per al networking, Alexander Heichlinger, cofundador i director de European Cities for Sustainable Public Finances, va realitzar una ponència sobre les oportunitats de finançament que disposen els municipis actualment per al desplegament de projectes urbans.
Posteriorment, la taula “El poder transformador de l’Agenda Urbana local”, amb un caràcter marcadament local, va comptar amb la participació de cinc representants de municipis barcelonins: Carles Ruiz, alcalde de Viladecans; Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès; Xavier Boquete, alcalde de Masquefa; Lluís Llovet, Segon Tinent d'alcaldessa de Canet de Mar i Francesc Gutiérrez, cap de Gabinet d'Alcaldia de Sant Boi de Llobregat. Les reflexions es van produir al voltant de com l'Agenda Urbana pot ser un element fonamental sobre el qual pivoti la transformació a nivell local. Va moderar la sessió Rodrigo Alaminos, coordinador general de l’Ajuntament de Martorell.
Carmela Fortuny va presentar el Manifest de la Xarxa d'Agendes Urbanes Locals que lidera la pròpia Diputació. La majoria dels municipis signants van acudir a l'acte i la sessió del matí va finalitzar amb una foto de família.
A la tarda es van celebrar dos tallers participatius en els quals es van donar a conèixer diverses experiències de bones pràctiques en els àmbits de la governança i la col·laboració i en la fase posterior al pla d'acció.
En el primer taller, “Agenda Urbana: Governança multinivell i treball en xarxa”, es van donar algunes claus per l’impuls de la transversalitat interna, la concertació interadministrativa i la col·laboració públic-privada en els processos de definició i desplegament de les Agendes Urbanes locals. Van participar José Mateos, director general d'Ocupació i Desenvolupament Sostenible de la Diputació de Granada; Agatha Rodríguez, tècnica de Desenvolupament i Innovació Local de l'Ajuntament d'Aranda de Duero; Esther Ferrero, tècnica de Desenvolupament Local del Ajuntament de Sarrià de Ter i docent de la Universitat de Girona; Irene Navarro, coordinadora del Gabinet Tècnic del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona; Albert Puigvert, membre de la comissió redactora de l'Agenda Rural de Catalunya i Enric Coll, tècnic de la Xarxa de Ciutats i Pobles per a la Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona. La moderació va ser a càrrec d'Andreu Ulied, director de MCRIT.
En el segon, “Agenda Urbana: Què segueix el meu pla d'acció?”, les persones assistents van poder conèixer algunes idees per a finançar el desplegament de projectes estratègics, assegurar el seguiment dels plans d'acció i implantar models de governança participativa que es mantinguin durant el desplegament de les Agendes Urbanes. Els i les participants van ser Rosalía Herrera, directora general de l'Ajuntament d'Ermua; Carolina García Madruga, investigadora en Tecnalia; José Ramón Bergasa, arquitecte cap de la Unitat d'Urbanisme i Serveis de l'Ajuntament d'Alfaro; Mario Alguacil, director de l'Àrea de Govern Obert i Serveis Generals del Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat; Ferran Barba, cap del Servei d'Urbanisme de la Diputació de Barcelona i Jorge González, adjunt a l'interventor i cap de Planificació, Pressupostos i Fons EU del Concello de Ribeira. Va moderar la sessió Borja López, Sènior Manager d'Estratègia i Desenvolupament Urbà Sostenible de TECH friendly.
La Diputació ha inclòs, entre els seus projectes prioritaris, l'impuls de les Agendes Urbanes a escala local. Per a això, actualment està donant assistència a la redacció de diferents Plans d'Acció Local entre els municipis de la demarcació. El Fòrum ha estat un espai propici per a l’exposició del treball que s’està realitzant, el coneixement d’experiències d’altres territoris, compartint així una visió més àmplia i variada sobre la implementació d'estratègies integrades de ciutat.